Hem / Projekt / Toppa midsommarbordet med en festkrona

Toppa midsommarbordet med en festkrona

Har du ståltråd, silkespapper, band, gömda skatter, fina knappar och annat grannt i lådorna?Då  kan du göra en fin krona att hänga över festbordet eller på annan plats som önskar lite pynt. Grunden till denna krona är Marbäckskronan. Hur man gör den finns beskrivet i Krona och Krans-smycka till fest och bröllop, Hemslöjdens förlag. Ursprungligen så gjordes kronan (kanske 50 cm i diameter) för att hänga ovanför brudparet under bröllopsfesten. Det kan man göra med denna också men det funkar lika bra till fest, eller hur?

Du behöver:
Ganska tjock ståltråd
avbitartång
silkespapper för att krusa med
kräppaper (craepppapper?)
band, knappar, gammal spest, gamla halsband
något fint att hänga i mitten, det kan vara ett knippe silkespapper, en gammal docka eller som här ett fint gammalt glas där foten gått av

Börja med att göra en cirkel av ståltråd, till denna en bit som är en dryg meter. Sedan två bitar till aningens kortare som monteras enligt bilden (den på bilden är betydligt mindre men vi kan kalla det skiss).

Orginalet från Marbäck, foto Ingrid Strömvall

Ta en bit ståltråd till som fixerar kronan i toppen och som blir två öglor för upphänging, en upp till och en för det som ska hänga i mitten. Ta silkespapper, gärna dubbelt och krusa som man gör i tips #347. Efter det är det bara att gå lös med band och papper och allt annat fint man har gömt undan. Knyt fast grejjerna med tunn ståltråd eller med vanlig tråd. More is more är det som gäller. Eller inte, orginalet är väldigt fint det också, även om färgerna har bleknat.

En annan variant

Text och bild: Hillevi Gunnarsson, Västarvet. 2011

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå