Hem / Projekt / Tillverka ett kakfat

Tillverka ett kakfat

Följande saker behövs:

1- kakelborr
2- muttrar
3- metallbrickor
4- plastbrickor (eller ännu hellre gummibrickor)
5- inslagsmutter
6- kupolmutter
7- gängad stång

Tänk på att köpa i rostfri stål så att du kan diska fatet. Jag har 6 mm i diameter på alla saker (metallborr, gängad stång, muttrar osv). På metallbrickorna har jag lite större diameter.

Utöver ovanstående behövs:
en borrmaskin (inställd på vanlig borrning, INTE slagborr)
bågsåg
hammare (eller tång)
skruvnyckel
porslin och kanske en eller två virkade dukar
Såga av den gängade stången i valfri höjd. Min är 25 cm lång. Den var väldigt hård att såga i (kan tillägga att vi fick köpa en bättre bågsåg än den pyttelilla värdelösa vi hade som gick sönder när vi skulle såga i stången).

Sätt en maskeringstejp på porslinet innan du borrar, detta för att borren ej ska halka. Visst porslin är jättehårdt att borra i och det är ganska svårt att borra rakt i porslinet, men hittills har inga tallrikar jag borrat i gått sönder.

Inslagsmuttern har jag använt allra underst. Jag hamrade ner piggarna så att den blev platt och därmed står kakfatet på understa tallriken och man behöver ej sätta ”fötter” på det (vilket behövs om man har en vanlig mutter underst). Man kan även knipsa av piggarna på inslagsmuttern med en tång.

Inslagsmuttern är ju lite bredare än den gängade stången så jag brukar helt enkelt bara försöka borra hålet i den nedersta tallriken lite större. Man kan ju också köpa en lite större borr för det ändamålet. Sedan lägger jag några extra brickor (med större diameter) runt inslagsmuttern både på undersidan och ovansidan om tallriken, för att sedan ha muttern överst. Jag har även fått tipset att såga av inslagsmuttern, så slipper man de extra brickorna. Ett annat tips jag fick på mailen var att om man har en helt platt tallrik längst ned (så att den liksom balanserar på inslagsmuttern) så kan man sätta på små ”stötdämpande plastpluppar” under tallriken.

På vardera sida om alla porslinsdelar sitter plastbricka, metallbricka och mutter. Plastbrickan har jag för att undvika att porslinet spricker när jag drar åt muttrarna. Det kan man kanske skippa, men jag tyckte det kändes säkrare att ha det.

Överst i koppen har jag satt en kupolmutter istället för en vanlig mutter. Man kan ju även tänka sig att skippa koppen och istället ha en porslinsknopp överst.

Text och bild: Fröken Pyssel som pysslar med det mesta och skriver om det på sin blogg.

2011

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå