Hem / Projekt / Tapetsera med tidningspapper

Tapetsera med tidningspapper

I Limmared finns Sveriges äldsta glasbruk som fortfarande är i drift. Där finns ett fantastiskt nybyggt hus som heter Glasets Hus. Entrén är en glasvägg i form av Absolutflaskan (flaskan görs här). Överallt i huset, som har restaurang, glasmuseum och konferensrum och vänthall, påminner om Limmareds stolta, nära 300 år gamla, glashistoria. Inte ens dasset kommer undan!

I de fina toalettrummen har de tapetserat med gamla tidningar från bygden.

Att tapetsera med tidningspapper är som att göra decoupage i stor skala. Det blir inga hela längder man tapetserar upp. Man får ta ett tidningsark i taget.
Måla väggen med tapetklister, trälim och vatten eller decoupagelack.

Fördelen med decoupagelack är att det limmar och lackar på samma gång. Det gör ytan tålig och smutsavvisande. Det är dock rätt dyrt.
Effekten blir densamma med en vatten- och trälimsblandning. Annars kan man alltid använda tapetklister som är billigt och efterbehandla med någon typ av lack.

Text och bild: Hillevi Skoglund, hemslöjdskonsulent Västarvet 2012.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå