Hem / Projekt / Tälj hopprepshandtag

Tälj hopprepshandtag

Handtagen är täljda och repet är gjort med ett känsespel, ett redskap som fiskarna använde förr. I tips Gå fot – Slöjda ett koppel står det hur man använder ett känsespel och var man får tag i det.
För att tälja hopprepshandtag behöver du en rak och fin, lagom grov pinne. Gärna färsk. En täljkniv, en navare och vattenfärg. Om du har bandkniv och täljhäst är det inte så dumt heller.

Ta en pinne av bra grovlek som är en bit längre än vad två handtag är. Det enklaste och säkraste är att tälja båda handtagen samtidigt och sedan kapa av dem på mitten när man börjar bli klar med täljningen. Då har man mer att hålla i när man täljer. Börja med att borra hål med navare. Ett från var håll.

Tälj till handtagen lite grovt som du vill ha dem, med täljhäst eller med kniv. Kapa av pinnen på mitten så att du får två handtag.

Tälj till formen på handtagen som du vill ha dem.

Måla handtagen med vanlig vattenfärg. För en mer hållbar yta stryk på linolja när färgen har torkat. Handtagen monteras enklast genom att trä på dem på repet och sedan slå en knut!
Upp och hoppa!

Text : Hillevi Gunnarsson, Västarvet. 2011
Bild: Carl-Olof Engström

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå