Hem / Projekt / Tälj ett pinndraperi

Tälj ett pinndraperi

Slöjd och Byggnadsvårds sommarutställning på Nääs utanför Göteborg,  handlar om Hållbar inredning och utemiljö. Lerbyggare, konsthantverkare, arkitekter, möbelformgivare, växtfärgare och många andra har tagit sig an fem bodar och skapat innemiljö och utemiljö. Jeanette Heimer och Lotta Pettersson som har läst Hälsa, Hälsovägledning och Friskvård har skapat en oas på 15 kvadrat som de kallar för NääsRo. Där hänger detta fina draperi.

Vill du göra ett så behöver du:
Pinnar, rakvuxet ämne, gärna hassel
Såg
Kniv
Navare eller borr
Snöre, gärna hampa
Ribba att fästa draperitrådarna i

Gör så här: Kapa så många pinnar du behöver. Alltså antal pinnar per draperisnöre X  antal snören som behövs. Använd en navare för att borra hål i dem. Navare är ett väldigt käckt verktyg som är bra när man vill göra hål. Särkilt bra är det om man slöjdar med barn. Smeden Julius Petersson gör koniska navare i storlekarna 5-18mm (juliuspettersson@manufaktursmide.se). Har du ingen navare så använd borrmaskin. Du kan skära rent pinnarna eller skära bort bitar av barken så det blir mönster eller låt barken vara orörd. Sedan tar du snöre i rätt längd. Klipp av en bit som är längre än vad du vill att draperiet ska vara. Knutar och upphägning äter upp en del av längden. Sedan är det bara att göra en knut, trä på en pinne göra en knut till lite längre upp på snöret, trä på en pinne osv. Gör alla snören knyt upp dem på en pinne/ribba/stång/lina som du sedan kan fästa där du vill ha ditt fina pinndraperi!

Text och bild: Hillevi Gunnarsson. 2011

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå