Hem / Projekt / Tälj ett grytunderlägg

Tälj ett grytunderlägg

Varje kök behöver underlägg och de är tacksamma att göra själv, i många olika material och modeller.
Här är en enkel variant i trä.

 

Du behöver två bitar kraftigt snöre och pinnar, eller en rätvuxen träbit att klyva pinnar ur. Tälj alla pinnar jämntjocka och i den form du vill ha dem. Ett tips är att göra dem lite rektangulära i tvärsnittet eftersom det är lättare att borra i dem då, speciellt jämfört med runda pinnar.

 

Markera och borra hål. Du kan ha två eller flera hål beroende på hur många rader snören du vill ha sen.

 

Sen är det bara att bygga. Knyt två kraftiga stoppknutar i ena änden på vardera snöre (Du kan förstås trä genom snöret genom båda om du föredrar det). Knyt en knut direkt på andra sidan hålet. Gör samma på det andra snöret och trä på nästa pinne. Upprepa till pinnarna, snöret eller tålamodet är slut. Eller tills du tycker att underlägget är lagom stort.

 

Knyt extra starka knutar efter den sista pinnen så de sitter. Nu är det klart!
Vill du kan du måla pinnarna innan du trär genom snöret. Var försiktig med tjocka plastfärger och varma grytbottnar bara! Men ett tunt lager linoljefärg borde inte vara något problem.

Text och bild: Tobias Havaas, Västarvet, 2011

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå