Hem / Projekt / Tälj ett fiskstim

Tälj ett fiskstim

När jag tittade i ett nummer av tidningen Hemslöjd blev jag väldigt upprymd när jag läste om Anja Sundberg som täljde leksaker till sin dotter. Bland annat hade hon gjort en massa mat i trä. Jag trodde jag skulle härmas och också tälja olika grönsaker, ostar, skaldjur och mjölkpaket, men det blev bara fiskar och nu har jag gjort ett helt stim.

För att göra fiskar så frågar du markägaren om lov och sågar sen ner ett litet träd, det behöver inte vara särskilt stort eftersom småfisk som finns i fiskstim inte är längre än 5-10 cm. Såga av en bit som du klyver med hjälp av yxa, först till två halvor, sedan till två kvartar och sist till två åttondelar.


Ta sedan fram de verktyg du behöver. Om du ska göra många fiskar är det bra med: yxa, japansåg, kniv och penna, men du klarar dig också på bara kniv och penna.


Rita upp din fisk på träbiten, såga sedan ett spår på var sida där stjärten möter kroppen. Använd sedan yxan för att grovhugga till kroppen.


När du yxat klart sågar du av fisken så att den blir så lång du vill ha den. Fintälj sedan med kniv.

Vad använder man då ett fiskstim till? Jag vet inte riktigt, kanske som leksaker om man målar dem, kanske som en mobil om de får ett hål borrat i sig. Har du någon egen idé så skriv gärna i kommentarsfältet.

 

Tips, Text och bild: Mia Lindgren, Västarvet, 2012

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå