Hem / Projekt / Tälj en tomte till

Tälj en tomte till

Detta är en variant på Patriks tomte, eller kanske samma tomte med en annan beskrivning.

Du behöver: Ett kvistrent ämne från rönn, björk, asp eller annat färskt lövträ, 2,5-3 cm i diameter och 15 cm långt så att du har ett tillräckligt långt stycke att hålla i när du täljer.

Du behöver, en täljkniv, en såg, kanske en liten borr och färg till luvan. Vanlig vattenfärg funkar fint.

Börja med att tälj ett V-spår mitt på pinnen. Markera ett spår med kniven runt om och tälj från båda hållen in emot markeringen.

Nu har du täljt tomtens huvud och kanten på luvan. Tälj en toppluva genom att göra ena änden spetsig, gärna i fasetter ty det blir snyggt!

Toppluvan får en tofs genom att göra ett V-spår nära toppen på luvan. Ta gärna stöd mote en bänk när täljer V-spåret. Runda av toppen.

Tomtens ansikte får du fram genom att tälja bort en del av barken på ena sidan så det blir en plan yta,
Skägg får du fram genom att skära ett tag under halva ansiktet, försiktigt så att skägget inte lossnar.

Bestäm storlek på din tomte. Såga av en bit nedanför skägget. Fasa av kanten nedtill. Sedan är det bara att måla luva och ansikte. Vill du ha en näsa borrar du ett litet hål, täljer till en kran och sätter fast den i hålet med en limklutt.

Text och bild: Slöjd i Väst, 2011
beskrivningen kommer från häftet Slöjda enkelt lekfullt

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå