Hem / Projekt / Tälj en svamp!

Tälj en svamp!

Amarie_taljd-svamp

När 365 saker du kan slöjda utlyste sin tävling på vad man brukar slöjda på sommaren tänkte jag med desamma på mina svampar. Kanske inte något att vinna en tävling med men väldigt kul att göra i alla fall.

Amarie_talj_svamp-01
Du behöver färska grenar. Här har jag två björkgrenar och en gren från en asp. Förstås kan man inte bara gå och såga ner grenar hur som helst, men nu var det en granne som behövde skydda elledningen från grenarna. Det är underbart att snida i färsk virke, mycket lättare än i torrt.

Amarie_talj_svamp-02
Såga en rejäl bit så att du har en bit av grenen att hålla i när du täljer. Sedan tar du bort barken. Om du nu måste lägga ifrån dig arbetet för att maten är färdig mm. kan du lägga grenen i en plastpåse i kylskåpet. (Det håller minst en vecka, kanske längre)

Amarie_talj_svamp-03
Jag brukar såga några spår med japansågen, en vid foten av svampen och en vid hatten.

Amarie_talj_svamp-04
De blir lättare att tälja då mot hatten och ner mot foten.

Amarie_talj_svamp-05
När svampen är färdig skär/sågar du den från grenen och låter den torka på ett svalt ställe. Om du ändå vill måla din svamp kan du redan nu lägga på ett första lager vattenbaserad färg så att torkningen går långsammare och det uppstår mindre risk för sprickbildningen.

Amarie_talj_svamp-06
Få ingen panik om det spricker ändå för ofta krymper sprickan igen i sådana små föremål när svampen har torkat helt.

Amarie_talj_svamp-07    Amarie_talj_svamp-08
Sedan använder jag mina svampar på vintern som knopp till lock, hängare i julgranen, dekoration i julkransen eller varför inte som berlock på ett halsband?

Text och bild: Annemarie, A’maries blogg

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå