Hem / Projekt / Tälj en penna i färskt trä!

Tälj en penna i färskt trä!

pennor-01
Här följer en beskrivning på en ”svamppenna”. Väldigt kul att göra och det enda man behöver är en täljkniv, gren, skruvdragare, eventuellt japansåg och blystift.

Pennor-02
Du behöver en färsk gren, jag använder björk. Förstås kan man inte bara gå och såga ner, men nu var det en granne som behövdeskydda elledningen från grenarna. Det är underbart att snida i färsk virke. Mycket lättare än i torrt.

Pennor-03
Borra ett hål i grenen. Det är bra om du ber någon att kolla att du håller skruvdragaren och grenen rak. Diametern på borret ska vara en halv millimeter större än diametern på blystiftet. Rensa hålet hela tiden under borrningen och sätt i stiftet direkt, då fastnar det när grenen torkar.

Pennor-04
I slöjden har jag gjort en hållare så att man kan borra med pelarborrmaskinen, det blir lite lättare att borra rakt då. Där finns det också borr som är lite länge än vanliga borr så att hela blystiftet får plats.

Pennor-05
Ta bort barken och tälj din penna i den tjocklek du vill ha den. Om du nu måste lägga ifrån arbetet för att maten är färdig mm kan du lägga grenen i en plastpåse i kylskåpet så den inte torkar. (Det håller minst en vecka, kanske längre)

Pennor-06
Sedan brukar jag såga några spår med japansågen, en vid foten av svampen och en vid hatten.

Pennor-07
Låt den torka på en sval plats och efter en vecka kan du måla din penna.

Text och bild: Annemarie, A´maries blogg

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå