Hem / Projekt / Tälj en pall!

Tälj en pall!


En trebent pall är kul och inte så fasligt svår att göra själv. Det finns också förvånansvärt många sätt att utforma den på.

En hyvelbänk och en täljhäst är nästan oumbärliga redskap men du klarar dig med huggkubbe, täljyxa, kniv, borr och en fintandad såg.
Två bilder: Material till en pall plus formning av sitsen med yxa.
Du behöver en massiv träbit till sitsen och tre långsmala ämnen till benen. Klyv gärna ut delarna så de följer fibrerna, det ger både mer liv i formen och blir enklare att tälja i. Rita ut formen på sitsen och såga och/eller tälj efter linjen.

 

Borrar hål i sitsenBorra sedan rejäla hål i sitsen för att fästa benen. Obs att hålen behöver vara något mindre än benens tjocklek, men inte heller för tunna, helst inte mindre än 20mm diameter. Tänk på att borra i en lätt vinkel utåt så att benen spretar lite och gör pallen stabil. Har du tillgång till en stor navare kan du göra koniska hål, vilket får benen att sitta bättre. Tänk isf på att borra från sitsens ovansida och neråt för att få den övre öppningen större än den nedre.

 

Tälning av ben och sågande av tapp
Nu är det dags att ta sig an benen. Tälj formen och markera sedan för tapparna genom att såga spår en liten bit in från alla sidor. Tänk på att inte såga för djupt, tapparna ska vara lika tjocka som de borrade hålen. Gör också tapparna en aning längre än sitsens tjocklek. OBS: Har du kommit ihåg att borra hålen i vinkel bör du såga markeringarna i samma vinkel för att benen ska sitta bra och snyggt!

Tälj sedan tapparna. Börja genom att tälja mot den sågade markeringen och jämna sedan till tappen så att den blir helt rak och jämn. Prova med jämna mellanrum mot tapphålen och såga in nya markeringar om det behövs. När tapparna passar i hålen sågar du en ett snitt för att kila fast dem. Fasa kanterna på toppen så går de lättare att få i dem sen.

Snygga till sitsen. Jag använde en större, lätt böjd skölp för att få lite liv i ytan. Det går förstås bra att hyvla eller tälja också. Har du möjlighet att spänna fast sitsen är en bandkniv praktisk till kanterna. Men vanlig kniv eller hyvel funkar förstås också.

 


Knacka i benen i sitsen, stryk på lite trälim innan om du vill va säker på att de sitter stadigt. Tälj till en kil till varje ben, klyv så smalt du kan och tälj mot en kubbe eller annat trä. Stryk på lite trälim på kilarna och knacka ner dem i skårorna du sågat i tapparna.

Såga av de utskjutande delarna av tapparna och skär dem jämnt med sitsen. Återigen är det väldigt smidigt med möjlighet att spänna fast benet.

 


Och så är pallen klar! Runda till benen i nedkant så blir den snyggare och står bättre. Olja in den med linolja eller liknande och kanske måla lite. Min har jag tänkt måla på, men det får bli ett senare projekt.

En notis: Det bästa om man vill ha en riktigt snygg och välgjord pall är förstås att tänka genom alla mått, mäta ordentligt och rita upp så vinklarna på benen blir rätt och inte minst tapphålen och tapparna. Här har jag överhuvudtaget inte använt varken mätinstrument eller penna utan bara förlitat mig på ögonmått. Resultatet blir inte lika proffsigt, men det går rätt fort.

 

Text och bild: Tobias Havaas, Västarvet, 2012.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå