Hem / Projekt / Tälj en nålbindningsnål

Tälj en nålbindningsnål

En hög med tränålar

Att tälja en nål är ganska enkelt. Det enda du behöver är en vass kniv med smal spets.

 

Tvåstegsbild på kniv som spräcker isär en träbit
Ta en liten bit torrt trä. Jag använde en bit bok som var över från ett annat projekt. Placera kniven i mitten av träbiten och klubba ner den, vrid lite för att spräcka isär träet. Är du hemma och täljer kan du använda en skärbräda som mothåll och en hammare, burkkonserv eller nåt annat tungt som klubba. Fortsätt dela träbiten på mitten tills den är tillräckligt smal för att börja tälja en nål av.

 

Tre bilder av nålen; en trästicka, samma sticka med hål och så en färdig nål
När du täljt ren formen på den blivande nålen gör du hålet. Om du som jag inte ids plocka fram borrmaskinen för ett så litet hål går det utmärkt att skära med knivspetsen, så länge den inte trubbig. Tänk på fiberriktningen bara. När du är nöjd med hålet rundar du kanterna och fintäljer nålen tills den känns proportionerlig, jämn och slät. Klart!

Man kan förstås ytbehandla också på valfritt sätt, men det är inte nödvändigt. Nålbinder du sedan med handspunnet rent ullgarn ger ullens naturliga fetter nålen en yta och lyster efter ett tag.

Text och bild: Tobias Havaas, 2011

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå