Hem / Projekt / Tälj en liten fågel

Tälj en liten fågel

 

Du behöver:
Trä, gärna färskt. En gren eller en ”klabbe”
Fjädrar
Täljkniv
Borr
Yxa
Träklubba
Såg

Börja med att klyva fram en lagom bit trä, till fågelns kropp. Använd yxa och en rejäl träklubba att slå med.

Tälj ner träbiten till lagom dimension. Men låt den vara längre än du tänker dig fågeln. Så att du har lite extra att hålla i när du täljer.

Spetsa till ena änden. Det ska bli näbben. Forma till huvudet på fågeln, genom att skära ett spår runt om. Skär också in två små ögon.

Såga nu av i lagom längd och forma till stjärten på fågeln. Den ska vara tunnast längst ut. Kanske skär du två hack för att markera var kroppen börjar.

Om du vill så kan du fortsätta att dekorera fågeln. Måla om du vill. När du känner dig nöjd är det dags att borra två små hål för vingarna. Använd en drillborr och en en borr som är lite tunnare än fjädrarna. Enklast är det om du får hjälp att hålla fågeln när du borrar.

Om du använder färskt trä så behöver inte limma. Trä krymper när det torkar och då krymper även hålen och vingarna fastnar.

Vill du ha en mer detaljerad beskrivning på hur man täljer den lilla fågeln så hittar du det på www.slojdeniskogen.se


Text och bild: Sofia Andersson, hemslöjdskonsulent i Skåne, 2011
Slöjdare: Dan Nordstöm

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå