Hem / Projekt / Tälj en barnvagnsmobil

Tälj en barnvagnsmobil

Förra helgen firade två av mina kompisar sina födelsedagar. Dessutom väntar de barn väldigt snart och då kunde ju en barnpresent passa bra tänkte jag. Eftersom de båda två är något av star wars-nördar (en väggmålning av en tai fighter pryder hallen) var idén att köpa några enkla, billiga plastskepp att göra en mobil av som kan hänga över barnsängen. Men star wars och billigt går tydligen inte ihop och då jag inte har flera tusenlappar att lägga på en present tog jag till kniven istället.

En sådär fem rymdskepp kändes övermäktigt, speciellt då jag hade ont om tid och aldrig täljt figurer förr, men tre trägubbar borde jag klara; Darth Vader himself och två storm troopers. Och i så fall skulle de passa bättre i en barnvagn än över en säng. Så här gjorde jag:

 


Jag använde de här verktygen och det vore svårt att klara sig utan en fintandad såg, en vass täljkniv och en liten, vass kniv till detaljer. Sen använde jag en yxa och borrmaskin också men yxan behövs egentligen inte för det här.


Börja med att skaffa lite lind och klyv ut i lagom stora bitar. Det går såklart att tälja i annat trä också, men lind är verkligen så mycket tacksammare om du ska göra figurer. Jag började med huvudena och skissade ut formen och grovtäljde sen. Det är bra att såga in en markering för halsen som man kan tälja mot för att få en markerad, tydlig haka/nacke.

 


Rita sen upp formerna lite tydligare och skär bort det som inte ska va kvar. Rita upp nya stödlinjer och tälj bort. Det här är väldigt kul och lätt att fastna i detaljerna. Försök gärna förenkla motivet så det passar för täljning och samtidigt lyfta fram det som är karaktäristiskt för den figur du gör. Jag gjorde huvudet mer eller mindre färdigt innan jag gick på kroppen med samma princip; tälj ut formen grovt, rita ut stödlinjer och tälj vidare. På samma sätt som med halsen sågade jag ut fötterna på framsidan.

 


När kroppen fått grovformen sågade jag av resten av pinnen, som tidigare varit tacksam att ha kvar och hålla i. Sen ville jag att Darth vader skulle stå lite bredbent och då är sågen bra för det.

 


När figurerna var färdigtäljda borrade jag hål genom dem. Syftet med hålet är upphängning. Jag skulle tex. kunna fästa en ögla på huvudet men jag ville ha ett resårband som löper genom figurerna och då behövs ett hål.

 


Tyvärr gick det inte som jag tänkt eftersom huvudet är tyngre än resten av kroppen..

 


Men sånt är lätt åtgärdat. Jag borrade nya hål, högt upp på skallen istället. Sen täljde jag några pluggar, droppade på lite trälim och tryckte in i de gamla hålen. När limmet torkat var det bara att såga av och tälja rent så kommer det knappt att märkas.

 


Så här blev de de små hårdingarna. Dags för färg.

 


Det tacksamma med just Darth Vader och Storm troopers är att de är nästan helt vita respektive svart. Så en grundmålning och det kändes nästan klart! Här kom förresten mina små virknålar till nytta för att hålla figuren under se sista penseldragen och under torktiden.

 


Färdigt! Två lager oljefärg, detaljer i akryl och ett lager klarlack för vädertåligheten. Sen har jag trätt ett resårband genom och knytit knutar för att hindra figurerna från att hasa ner mot mitten. I ändarna sydde jag öglor för att haka på barnvagnssuffletten.
Kan nämna att jag först tänkte göra den lite roligare och barnvänligare genom att måla soldaterna rosa och turkos istället för vita. Men det var oväntat görsvårt att blanda till en bra turkos så jag lade ner idén.

Det är inte annat än att jag är lite nöjd. Presenten blev uppskattad och det var kul att tälja gubbar så det kommer jag nog göra igen.

 

Text och bild: Tobias Havaas, Västarvet

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå