Hem / Projekt / Sy tvistsöm

Sy tvistsöm

Med tvistsöm syr man vackra mönster på framförallt kuddar (pudevar). Med ullgarn täcker man hela botten med stygn.
Här visar jag hur du syr stygnen. Skånes hemslöjdsbutik i Landskrona, eller deras nätbutik, har små provapåkit eller större broderisatser som t ex kuddar. Men det går så klart lika bra att rita upp sitt eget mönster på ett vanligt rutpapper!

Du behöver stramalj (finns ofta småbitar på loppis), 2 trådar ullgarn, som kan vara i olika färg, samt en trubbig broderinål. Börja med att göra ett vanligt korsstygn. Gör nästa stygn ett hål åt höger och nästa ett hål ”bakåt”. (de fem första bilderna).

För att det ska bli tydligt har jag på bilderna sytt över flera trådar – det ska man inte göra för det täcker inte botten. På den sjätte bilden har jag sytt några stygn över en tråd för att visa hur tätt det ska vara.

När du kommit så långt du ska på en rad är det bara att vända och sy likadant åt vänster. Enskilda stygn eller stygn som går på diagonalen syr man som vanliga korsstygn. Först syr man konturerna sen fyller man figurerna. Variera gärna riktningen på stygnen, det blir bara livfullare.


Detaljer på den kudde som jag syr på just nu.

Text och bild: Eva Gustafson, 2011

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå