Hem / Projekt / Sy ett gummifodral

Sy ett gummifodral

En del verktyg säljs utan ordentliga fodral som skyddar eggen eller tänderna. Ett skydd behöver inte va varken dyrt eller tidskrävande så länge det gör jobbet och håller verktyget i bra skick. Här är en såg som behövde skydd och fick ett av en trasig traktorslang.


Rita av sågens form och klipp ut två delar med sömnsmån. Tänk på att göra fodralet lite större upptill ifall handtaget (som är tjockare än bladet) ska få plats. Sy ihop med skärnål eller syla upp hål först och sy sedan. Har du inget gummi att återbruka går det lika bra med läder. Eftersom både eggar och sågtänder riskerar att skära av tråden bör du klippa ut en extra remsa som du lägger mellan de två halvorna på den sidan där eggen/tänderna är innan du syr ihop. Då ligger tänderna mot remsan istället för mot tråden.


Sådär. Nu kan sågen packas utan att riva sönder fickor, väskor, andra verktyg eller sig själv.

Text och bild: Tobias Havaas, hemslöjdskonsulent Västarvet 2012.
Bilderna är tagna från en workshop på Sätergläntan där eleverna fick prova att slöjda med återbrukat gummi. 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå