Hem / Projekt / Sy ett förkläde

Sy ett förkläde

Du behöver:
Leta efter olika textilier som passar ihop. Det är roligt att leta efter saker/mönster/färger som hör ihop på olika sätt.
t ex: fyrkantig tryckt köksduk
Broderad duk
Grytlapp
(en gammal) bomullsskjorta
Lakan

Gör så här:
Klipp ut ett traditionellt förkläde i lagom storlek. Sy in alla kanter utom de sneda.
Klipp ett snedslåband på skrodden av ett gammalt lakan 2 1/2 cm brett. Sy på snedslån räta mot räta. Vik in den mot baksidan och sy en stickning.
Sy på den broderade duken som ficka på magen och grytlappen som matchar som dekoration på bröstet.
Klipp5 cmbreda remsor av skjortan till band i nacken (ca60 cm) och knytband runt midjan (ca50 cmx 2 om du inte vill att bandet ska räcka fram för att knytas på magen.) Vik dem dubbla på längden med avigan utåt och sy ihop dem ca1 cm från kanten. Pressa isär sömmarna och sy ihop ena kortändan. Vänd dem så rätan kommer ut – du kan behöva en pinne eller sticka. Mät till så du får en bra längd för bandet runt nacken. Sy fast bandet, på förklädets framsida om du vill, och vik in den kant som inte är i hopsydd sedan tidigare så det blir fint. Fäst banden för midjan på samma sätt.

 

Hanna Hallén har tecknat, fotograferat och sammanställt arbetet med finansiering från Region Halland, 2012

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå