Hem / Projekt / Sy en värmande vetekatt

Sy en värmande vetekatt

När skolor och arbeten är i full gång, så kan den här värmande kudden (för frusna nackar och stela axlar) vara en god ide…

Detta behöver du:
Tätvävt tyg i naturmaterial (eftersom syntet smälter i värme)
Ett mjukt och skönt material till svansen
Ett kilo hela vetekorn, alternativt gula ärtor
Tyg eller garn att dekorera ansiktet med
Penna och styvt papper eller kartong till mallen.
Sax, nål och tråd (ev. symaskin)

Gör så här:
Rita upp mallen på kartong och klipp ut. Ca 50 cm lång och 10 cm bred inklusive sömnsmån är lagom. Benen och huvudet är egentligen bara dekoration så använd ditt ögonmått och personliga smak för rätt proportioner.

Överför mönstret till tyget. Du behöver två mönsterdelar, en ovansida och en undersida. Sicksacka kanterna om det behövs. Klipp ut två trianglar till öron och sy fast på ovansidans huvud.

Ge katten ett ansikte genom att sy på ögon och nos i ett avvikande tyg, eller brodera både ögon, nos och mun.

Sy ihop mönsterdelarna räta mot räta och lämna en öppning i bakänden för att fylla på vete. Vräng katten ut-och-in så att sömsmånen hamnar på insidan. Fyll den med vetekornen och sy ihop öppningen.

Sy på en svans. Svansen är bara dekoration och kan därför utformas som du själv vill. Gör en liten och kort svans så den inte är i vägen, eller gör en riktigt lång och yvig som räcker ett extra varv om halsen. En lång svans hjälper till att isolera värmen och hålla katten på plats.

Värm så här:
Lägg vetekatten i micron och värm på full effekt 3-5 minuter (börja med 3 minuter och känn efter, värm eventuellt en stund till). Lägg katten om nacken och koppla av!

I brist på microvågsugn så går en vanlig ugn bra men det tar förstås lite längre tid. Var då aktsam om tyget och ha inte för hög värme.

Text och bild: Tobias Havaas, hemslöjdskonsulent i Västra Götaland, 2010

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå