Hem / Projekt / Sy en tygros!

Sy en tygros!

blomma

Den här tygrosen såg dagens ljus i slöjdverksta’n på Liljevalchs konsthall under jubileumsutställningen 2012. Det slöjdades rosor i många former under en vecka med rostema!
Rosen kan till exempel bli en vacker brosch om du syr på en nål på baksidan.

material

Du behöver:
Ylletyg som inte repar upp sig men som inte är för stumt
Stark tråd att sy med, t ex lintråd 16/2
Lintråd till broderiet
Ev. broschnål

Börja med att klippa till två cirklar av ylletyget, den ena aningen större än den andra. Klipp ur ett hål i mitten. Mittenbitarna används sedan som botten respektive mitt. Klipp ett hål mitt i en av de små bitarna också. Nagga kanten runt om cirklarna så liknar det kronbladen på blomman.
dra rynkor

Tag sedan en ganska lång bit lintråd och sy förstygn (upp-och-nerstygn) ca 3 mm från innerkanten på den största ringen. Börja med en rejäl knut i änden på tråden!

fäst fast blomman

Dra ihop cirkeln (men lämna ett litet hål i mitten, ca 1 cm) och fäst med något stygn så den inte går upp. Tag sedan bottnen och fäst fast cirkeln mot bottnen genom att sy som små ”solstrålar” inifrån och ut. Då sjunker stygnen ner i tyget och syns inte.

fäst andra lagret

Utan att ta av tråden gör du nu samma sak med den mindre cirkeln. Sy en rynktråd längs innerkanten och dra ihop cirkeln. Fäst den ovanpå den första med samma sorts stygn.

fäst sista lagret

Slutligen gör du samma sak med den mittersta biten. Den här gången drar du ihop så hårt du kan, så att mittbiten täcker hålet i mitten. Fäst fast med ett par stygn så osynligt du kan, för detta blir det översta lagret.

För att fästa mittbiten riktigt bra och för att rosen skall likna en blomma mer så syr du så kallade ”franska knutar” i mitten. Såhär gör man franska knutar:
Stick upp tråden underifrån där du vill ha knuten. Linda tråden 2-3 varv runt nålen med nålspetsen pekande uppåt. Detta är jätteviktigt, för annars blir det ingen knut. Stick sedan ner nålen ca 1 mm vid sidan av där den kom upp, dra till i trådänden så att knuten smiter åt kring nålen, och dra igenom nålen. Stick upp den sedan på nästa ställe. På detta sätt syr du upp och ner genom hela rosen så många knutar som du vill ha.

fransk knut steg 1

 

 

 

 

 

 

fransk knut steg 2

Nu är rosen färdig! Om du vill kan du klippa ut blad och fästa dem på baksidan, eller sy på en broschnål så kan du ha blomman på dig.
Det går att göra rosor med flera lager och i olika storlekar. Viktigt är bara att inte ha ett tyg som blir för hårt att sy i, eftersom det blir många lager tyg. Den här blomman är också utmärkt att göra av spillbitar!

färdig!

 

Text och bild: Karin Edlund,  Sörmlands museum.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå