Hem / Projekt / Sy en packpåse

Sy en packpåse

Jag ägnar stor del av min fritid till att bygga traditionella kajaker. Man gör ett kajakskelett av trä, därefter spänner man på en duk (tyg) av canvas (bomull eller bomull/lin) utanpå skelettet.

Det blir en hel del spill av bland annat duken eftersom kajakens omkrets är större på mitten än ut mot stävarna. Duken är tät och otroligt stark! Jag har länge grunnat på att sy packpåsar av detta material. Inom all sorts friluftsliv behövs packpåsar för att hålla ordning på prylarna man har med sig. Du har säkert tygspill som skulle kunna användas på liknande sätt.

Restbitarna i detta fall var  kilformade, så jag behövde sy ihop bitarna för att få till den storlek som jag önskade..

Sen ritade jag ut en rektangel så stor som duken gav tillåtelse till. Klippa!

Jag sydde ihop långsidorna och fick ett rör. Nu ska botten dit. Det är ganska noga att botten har precis rätt storlek, annars blir det ett veck någonstans om! Här kommer nästan glömda mattekunskaper till nytta.  ÄNTILIGEN 🙂

Omkretsen på röret är 47 cm, så jag delade 47 med 3.14 (pi) och fick fram cirkelns diameter, som avrundat blev 15 cm. Man får dock inte glömma att lägga till sömsmån. Då var det bara att rita ut cirkeln med passare.

Nåla fast botten, ja det passar, sy ihop. Jag vek in överkanten och sydde ihop.

För att dra ihop påsen och sluta tätt använder jag rullmetoden som blivit populär både bland packpåsar och ryggsäckar. Men från början var det Sherpas (tror jag) som använde rullstängningen. Jag syr på ett band med 2 D-ringar på överkanten, detta för att dra ihop påsen.

Sen är det bara att fylla med prylar och testa! Man kan förstås anpassa påsarna efter de behov man har. Grönlandskajaker är ganska låga, så då är det bra med långsmala påsar. Vill man packa i ryggsäck så är kanske andra storlekar bättre.


Canvasen är som sagt väldigt stark, så den passar mycket bra för att packas i kajak. De är dock inte vattentäta. Men man kan förstås impregnera påsarna på olika sätt för att få dem lite tätare.

Text och bild: Göran Posthuma, hemslöjdskonsulent i Jämtlands län 2011

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå