Hem / Projekt / Sy en nödvändig necessär

Sy en nödvändig necessär

emelie-necessar-1
Här är ett projekt som legat på hyllan i väntan på färdigställande väldigt länge. Över ett år, faktiskt. Varför det aldrig blivit klar vetesjutton, för det tog inte mer än 20 minuter att fixa. Jag hade en gammal necessär som var lite för liten för att få plats med det som behövs för att till exempel åka till barndomshemmet över julen. Sanningen att säga var den rätt ful också. Den nedan är visserligen sned, men gör inte så mycket när jag gjort den själv.

För att göra denna krävs följande:

  • Tyg till insida och utsida, förslagsvis ett grövre till utsidan och exempelvis ett silkesliknande tyg till insidan
  • Dragkedja
  • Små tygbitar till ändarna på dragkedjan
  • Symaskin

Jag använde manchestertyg från ett par gamla byxor till utsidan och ett silkigt tyg från en gammal blus till insidan. Allt i blåa och vita toner. Dessvärre har jag slarvat bort det riktiga mönstret, men det ser ut ungefär som på bilden nedan. Min necessär är cirka 22cm bred och 15 cm hög. Alltså behövs två kvadrater i detta mått inklusive någon extra centimeters sömsmån. Klipp efter mönstret, lägg rätsidorna mot varandra sy raksöm och lämna en liten kortsida öppen. Vänd tyget ut-och-in, så att rätsidan är utåt.

emelie-necessar-2

Vik in kanterna i den öppna kortsidan och sy med raksöm över den. Nåla upp båda kortsidorna mot långsidorna och sy fast med raksöm. Sen ser det ut så här, minus dragkedja:

emelie-necessar-3

Dragkedjan var lite för kort för öppningen på necessären, så jag sydde på lite längre ändar av svart tyg. Dragkedjan nålas fast på insidan och sys fast med raksöm. Det blir ju lite knivigt att sy fast andra delen eftersom dragkedjan sitter ihop, men det går med lite trixande om den öppnas!

emelie-necessar-4

När dragkedjan är fastsydd är necessären klar att fyllas med nödvändigheter!

emelie-necessar-5


Text och bild:
Emelie Lindberg, Vem pysslar, 2013. 

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå