Hem / Projekt / Sticka en udda sjal

Sticka en udda sjal

StickFia har en testat sig fram till en bekväm men lite annorlunda sjal med uddar. Hon kallar den Mystico. /Tobias, Västarvet

 


Tänkte jag skulle prova på nåt nytt. Haha. Jag stickar nästan aldrig enligt mönster så det är inte svårt att göra nytt. Men det nya nu skulle vara att inte  hålla sig bara till en färg. Nej!
Plocka fram de nystan du tycker om och som du tycker passar ihop. För mig blev det ganska grova garner så jag tog ett par stickor i storlek 8 och 10. En av varje, varför inte. Blir ju också en variation i stickningen.


Lägg upp 27 m och sticka rätstickning. Börja ökningar i sidorna så att du stickar 3 maskor som bildar en kant och sen ökar du med ett omtag. I båda sidorna varje varv.

Räkna ut mittersta maskan och gör även ökningar runt mittersta maskan, varje varv.

Nu ökar du 4 maskor varje varv.

Det tyckte inte jag räckte så jag räknade ut kvartarna också. Så på var sida om den maskan som märkte ut fjärdedelen på sjalen ökade jag också en maska. Så det blev ytterligare 4 maskor.

Nu var jag uppe i 8 maskor som ökades varje varv.

Bilden visar hur knökafullt det blev på stickan.


Vilken märklig form min sjal fick, men den sitter bra på.


Fick för mig att virka på en uddkant med ett lila mohairgarn.


Jag virkade först ett varv med 1 fastmaska, 2 luftmaskor, 1 fastmaska. Det upprepas tills du virkat runt hela kanten. Nertagen sker sådär lämpligen så att det inte blir för sträckt och inte för bubbligt. Och gärna med nedtag runt två eller tre trådar så att det inte blir för löst och trådarna dras ut.
Heter det nedtag eller nertag?

 

På varv två virkar jag 1 fastmaska runt en luftmaskebåge, i nästa luftmaskbåge: 1 stolpe, 1 luftmaska, 1 stolpe, en picot = 3 luftmaskor och en smygmaska i första luftmaskan, 1 luftmaska, 1 stolpe, 1 luftmaska, 1 stolpe. 1 fastmaska om nästa luftmaskbåge, 1 luftmaska, 1 fastmaska om nästa luftmaskbåge.
V 1: 1 fm, 2 lm. runt hela kanten.
V 2: 1 st, 1 lm, 1 st, 1 picot, 1 lm, 1 st, 1 lm, 1 st runt en lmbåge, 1 fm runt nästa lmbåge, 1 lm, 1 fm runt nästa lmbåge. Upprepa varvet ut.

I hörnet kan du spetsa till udden ytterligare: 1 st, 1 lm, 1 st, 1 lm, 1 dbst, 1 picot, 1 lm, 1 dbst, 1 lm, 1 st, 1 lm, 1 st.

 

Text och bild: StickFia, stickfia.blogspot.se, 2012.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå