Hem / Projekt / Sticka en ”flip-top” på en halvvante

Sticka en "flip-top" på en halvvante

En vante med flip-top är perfekt för att surfa på mobilen, köra bil eller fotografera och samtidigt vara varm om händerna. Här följer en liten beskrivning på hur du gör för att plocka upp maskor till en flip-top på en stickad halvvante.

 

Flip top steg 1jpg

Steg 1: (obs! det allra första steget är att sticka en halvvante…) stick in en garnet med hjälp av en nål på motsatt sida av där du ska börja plocka upp maskor. Garnet finns nu på insidan av vanten. Längden på garnet spelar ingen roll, överblivet garn är lätt att dra tillbaka sen och likaså är det lätt att dra in mer garn om det behövs.

 

Flip top steg 2

 Steg 2: Nu börjar du plocka upp maskor genom att sticka in stickan i mitten av en maska (där maskan bildar ett ”V”). Plocka upp garnet från insidan och dra ut.

 

Flip top steg 3

Såhär ser det ut när en maska är upplockad.

Flip top steg 4

 Fortsätt tills du plockat upp hälften av de maskor halvvanten har.  Då ser det ut såhär.

 

Flip top steg 5

Steg 3: Nu ska det läggas upp ett gäng med maskor som kommer bli framsidan av flip-topen. Detta görs med en kedjeupplägning, eller cable cast on på engelska. Stick in nålen mellan 1:a och 2:a maskan och plocka upp garnet.

 

Flip top steg 6

Då ser det ut såhär. Sätt tillbaka den upplockade maskan på vänster sticka.

 

Flip top steg 7

Fortsätt att plocka upp maskor genom att sticka in nålen mellan 1:a och 2:a maskan.

 

Flip top steg 8

Det kommer se ut såhär när ett gäng maskor är upplockade. När du har rätt antal maskor så börjar du återigen sticka runt, fortsätt alltså sticka på de maskor som är upplockade på ovansidan vanten.

 

Flip top steg 9

Efter något varv ser det ut såhär! Glöm inte att sticka resår, rätstickning eller något annat över de första varven på handens insida så att den upplagda kanten inte rullar sig.

 

Vantar för alla årstider, Andina förlag 2013

 

Sen stickar du överdelen på en vante utifrån valfritt mönster, välj ett som passar storleken på din halvvante. Istället för att maska av helt i slutet kan du sticka en I-cord över de tre sista maskorna så att du får en lite ögla att sätta runt en knapp. På bilden ovan ser du hur det kan se ut!

Text: Clara Falk, 2014
Bild: Clara Falk och Ewa Andinsson, 2014

Claras blogg Clara Stickar hittar du här: clarastickar.blogspot.com

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå