Hem / Projekt / Smält plastpåsar

Smält plastpåsar


Det är enkelt att själv återvinna sina plastpåsar hemma med hjälp av ett strykjärn och lite bakplåtspapper. Något för den som liksom jag har alldeles för många påsar i den där knökfulla nedre lådan i köket? Så här gör du ett presenningsliknande material som som går bra att sy i:


Börja med att klippa av nederdelen av påsen och handtagen så att du får ett platt och slätt stycke plast. Är det tryck på påsen är det bäst att vränga den ut och in så det inte kladdar av sig när trycket smälter, vilket det garanterat gör. En plastpåse är tunn så du bör ha sex lager för att få ett tätt och hållbart material, gärna åtta lager. (Antingen viker du påsen flera gånger till en mindre bit eller tar fyra påsar som den på bilden. Du kan så klart också klippa upp och vika ut den helt och använda 6-8 påsar istället om du vill ha ett större stycke). Har du en påse med ett tryck du vill ska synas tydligt så kan du använda en genomskinlig påse över.


Lägg plasten mellan två bakplåtspapper och värm med strykjärnet på låg värme (typ två prickar) ca 15 sekunder och vänd sedan för att stryka några sekunder från andra hållet också. Tänk på att röra strykjärnet hela tiden och testa dig fram till lagom värme och lagom tid. Plastlagren ska smälta ihop till ett homogent stycke men inte smälta sönder.
Nu kan du sy nåt du behöver, tex. en shoppingkasse att ersätta alla plastpåsar du just smält ihop. På nätet finns massor av idéer och inspiration:


Tyg och otyg har sytt en skridskoväska.

Inhabitos har de gjort haklappar.


På DIY fashion fanns ett gäng olika plastpåsesydda prylar, den här plånboken tex.

Själv är jag mest sugen på en sydväst och en datorväska. Men får se när tiden och sömnadslusten sammanfaller.

Text: Tobias Havaas, hemslöjdskonsulent Västarvet 2012.
Bilder: Tobias Havaas, Tyg och Otyg, Inhabitos, DIY fashion.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå