Hem / Projekt / Slöjda med inspiration från Estland

Slöjda med inspiration från Estland

 

Mobil, bonad eller grytunderlägg? Inspiration från Estland

I våras var jag i Estland på en fantastisk textilresa – bl a besökte vi ön Kihnu utanför Pärnu som har en mycket stark hantverkstradition. Kvinnorna där stickade och vävde i vackra och färgstarka mönster. Av restgarnerna hade de gjort en vacker mobil/bonad som jag inspirerades av och gjorde en egen – mindre och enklare. Man virar helt enkelt garn runt en pappskiva med hål i mitten, precis som när man ska göra garnbollar. Tittar man nära på deras rundlar så är de flesta väldigt symmetriskt randade – precis som kjolarna. Kanske hittar de på nya randningar samtidigt som ”proven” kommer till användning som dekoration?

Detta behöver du
Kartong att klippa rundlar ur
Restgarner
Knappar och pärlor för extra glans
Upphängning av något slag, pinnar, trådar, gammal tavelram

Sen är det bara att låta fantasin och restgarnerna flöda! Ett tips är att spara garnändar när du lindar, som du kan använda till att fästa ihop rundlarna med.

Vackra kjolar och randningar från Estland

Estniska kvinnor i fina dräkter, på väggen bakom dem hänger inspirationen till detta slöjd tips

Text och bild: Eva Gustavsson, Västarvet 2011

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå