Hem / Projekt / Slöjda ett bakbord

Slöjda ett bakbord

Gör ett användbart bakbord. Perfekt för små kök, som en extra yta på spisen eller helt enkelt för att slippa få mjöl och kladd överallt. Vill du, så skär du ut ett fint mönster eller något roligt citat i bakkanten.

Material:
Plywoodskiva i lämplig storlek (be att få köpa en färdigkapad skiva i bygghandeln)
4 st trälister (träslag spelar inte så stor roll, men ska du skära mönster så undvik alltför hårda träslag som bok och ek)
Skruv
Trälim

Kapa 2 lister i samma längd som kortsidorna på ditt bakbord.

Kapa 2 lister i samma längd som långsidorna på bakbordet.

Men…ska du skära mönster på bakkanten, så kapa gärna den listen lite längre än det färdiga måttet. Då har du extra material att spänna fast.

Rita upp mönstret med blyertspenna och såga ut konturerna med en löv- eller kontursåg. Har du ingen hyvelbänk så spänn tex fast träbiten mellan två bord med hjälp att tvingar.

Använd kniv och tälj fram ditt mönster. Frida Larsson valde att skriva BÄSTA BAKBORDET på sitt…

Hyvla eller tälj gärna kanterna på listerna lite rundade. Limma och skruva fast dem underifrån. Förborra i plywoodskivan.
OBS att listen i framkanten ska sitta på undersidan för att förhindra bakbordet att glida iväg när du knådar brödet.

Bakbordet på första bilden är slöjdat av Gunnar Jeppsson, hemslöjdskonsulent i Blekinge. (Foto: Kim Nilsson) Det andra bakbordet slöjdades av Frida Larsson, Blekinge.

Text och övriga bilder: Sofia Andersson, hemslöjdskonsulent i Skåne, 2010

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå