Slöjda ett ägg á la Österlen!

Våren är här och hönsen börjar värpa. Vad passar då bättre än lite Österlensk äggslöjd?
Ägget ovan är över femton år gammalt. Ingen ålder på Österlen där det finns ägg som är en bra bit över hundra.

I samband med en Slöjdklubbshandledarutbildning fick vi tid att prova på att dekorera ägg á la Österlen.
Först hårdkokar man äggen. Sen fortsätter man koka dem i en häxbrygd med lökskal, kaffesump, teblad, lite salt och några droppar vinäger (eller annat man hittar som soja, rödvin etc).

Sen får det svalna i detta och gärna ligga över natten. Sen ristar man med spetsig skalpell.

OBS äggen ska vara hårdkokta, inte urblåsta. Efter ett antal år torkar innehållet ihop till en liten hård kula som skramlar i ägget.
Äggen på bilderna (utom det översta) har deltagarna på Slöjdklubbshandledarutbildningen gjort.
Lycka till!
Text och bild: Kalle Forss, Hemslöjdskonsulent i Skåne