Hem / Projekt / Slöjda en Skarastake

Slöjda en Skarastake

Västergötlands Museum i Skara finns den ljusstake som är förlaga till dagens slöjdtips. Raffinerat enkel i sin utformning. Allt du behöver är en fykantig bit plåt, guldsmedssax, lite ståltråd, papper och penna.

Klipp ut en fyrkantig bit plåt. I det här fallet är det målarburkar som aldrig blivit burkar. Det går bra att ta stora konservburkar. Det viktiga är att det är ganska kraftig plåt så att den orkar hålla ett ljus.
Plåtbiten bör vara 15-20 centimeter, det är lite som man tycker. Det är käckt att göra i papper först för att få en känsla för hur stor staken blir.
Gör en ritning som på bilden. En cirkel stor som ett ljus diameter i mitten och ”slipsar” som går ut från mitten. Rita av ritningen på plåten.

Klipp upp längs med de ritade linjerna med guldsmedssax eller plåtsax.

Innan man börjar vika ihop ljusstaken är det bra att göra hål, antingen med en metallstanns eller genom att slå en igenom en spik. På bilden ser man var hålen ska vara.
Vik ”slipsarna” uppåt. Det är de som blir ljushållaren. Vik de stora sidstyckerna nedåt tills de möts och bildar en fyrkantig bas.

Med lite ståltråd genom hålen gör man formen mer stabil. Den här plåten var lite för vek för att kunna hålla ljuset stadigt på egen hand. Några varv med ståltråd runt ljusfästet löste den saken. I änden på ”slipsarna” passar det fint med hängen. Hjärtan utklippta i plåt, ett hål och lite ståltråd.

De här stakarna gjordes av deltagare på hemslöjdskonsulenternas slöjdhandledarutbildning 2011.

Text och bild: Hillevi Skoglund, Västarvet 2011

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå