Hem / Projekt / Slöjda en ljusstake från Västergötlands museum

Slöjda en ljusstake från Västergötlands museum

En ljusstake så enkel och simpel i sitt utförande att det nog inte går att tillverka en stake så mycket enklare! Har haft den i tankarna sedan dess och idag drämde jag till och gjorde en liknande konstruktion till mig själv!

Den gamla ljusstaken från museet.

Hittade en liten fyrkantig pinne igår, typ en sådan som vägarbetarna har och den sågade jag av i lämplig längd.
Satte sedan fast en dubbelvikt plåt som ljushållare med en skruv och en mutter som jag hittade i en låda och sedan sågade jag till en bottenplatta från bit av en vägglist som låg och skräpade!

Gjorde hål i den mitt på och slog in pinnen i bottenplattan. Karvade ut lite mönster också, bara för skojs skull!
Målade med akvarellfärg och vips så var min stake inspirerad från ett gammalt föremål från allmogetiden klart!

Jag gillar den jättemycket men behöver sätta dit en bredare bottenplatta så att den står stadigare och så skulle jag behöva fästa en skyddande plåtbit högst upp och på sidorna runt pinnen så den inte blir så brandfarlig eftersom det nu bara är trä högst upp på toppen!

Det är ingen ljusstake man får lämna när det är ett tänt ljus i… men det ska man ju inte göra med några andra ljusstakar heller!
Kul att göra var den i alla fall!

Gjorde en i går kväll, efter samma princip i luffarslöjd också… lite svårare och fippligare att göra …

Text och bild: Gerda-Thyras galleri 2012

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå