Hem / Projekt / Slöjda en bräda

Slöjda en bräda

En stockbit och verktyg

Det kan ju låta som en konstig uppmaning, men att slöjda en bräda är ju steg ett vid många projekt. Det är lätt att framställa brädor av material som kommunen eller någon annan gallrat och lämnat på marken. Med brädorna kommer jag sedan sinka en liten låda, men det blir i ett annat inlägg på sidan.

 

Detta behöver du:
• En bit av ett träd. Alla som ser släta och jämna ut funkar. Jag tog sälg.
• Såg.
• Täljyxa.
• Något att klyva med: yxa, träkilar eller spräckjärn. Och klubba.
• Skrubbhyvel och putshyvel. Ev. även rubank och stöthyvel.
• Ritsmått eller strykmått.
• Två raka trälister och en vinkelhake.

 

Så här gör du:

1. Det blir lättjobbat om du klyver fram bitar med stående årsringar- såna ämnen spökar inte alls lika mycket vid torkning som de med liggande. Alltså klyver du ut tårtbitar eller gör som jag- klyver kubben först i märgen och sen en gång till så det blir fyra kvartar. Sen tog jag ut mina brädor utifrån dessa kvartars sidor. Tänk att du ska ha lika mycket massa på var sida om yxan när du klyver, så spricker det rakt.

En klyvd sälgstock Bitar av klyvd sälg

2. Rikta ämnets ena sida med yxa grovt. Sedan spänner du fast i hyvelbänken och fortsätter med en skrubbhyvel. En skrubbhyvel är en ofta ganska smal hyvel med rundat hyvelstål och utan klaff/ spånbrytare. Den avverkar effektivt, och kan användas både kors och tvärs. För att få brädan plan och slät behöver du sen gå på med putshyveln. Till en längre bräda kan en rubank vara till hjälp.

En bräda som riktas

3. Kontrollera att brädan blivit rak och plan. Du kan lägga en rak list eller linjal ovanpå för att jämföra.
För att lättare se om den blivit rätt riktad kan du också lägga två raka lister, sk. rätskivor, ute vid kanterna och sedan lätt se om de är parallella.

 

4. När du tycker sidan är plan nog ställer du in ditt ritsmått eller strykmått på den tjocklek du vill att de färdiga brädorna skall ha. Sedan drar du måttet runt hela brädan, och för så över den riktade sidans planhet till andra sidan. Sedan är det bara att med yxa och hyvlar nöta sig ner till ritsen.

Ritsmått mot en ofärdig bräda

5. På samma sätt kan du rikta en kant, kontrollera rakheten och vinkeln med vinkelhake och sedan ritsa på bredden och hyfsa till även andra kanten. För att undvika ändsprickor vid torkning kan du limma ändträet. Smeta på trälim och lägg gärna på lite tidningspapper.

 

6. Om det nu är ett skapligt lugnt ämne, och du ställer brädorna luftigt för att torka (antingen på strö, dvs. lister emellan så luft kommer åt alla sidor, eller lutar dem stående mot en vägg) ska det inte hända så mycket vid torkningen. Kanske vill du ändå hyvla över dem med din vassaste putshyvel när de torkat någon vecka. Då får du en betydligt finare yta.

Tre träbitar, en klyvd, en huggen och en hyvlad Hyvlat virke

Lycka till med din bräda! Den kan användas på tusen sätt. Tex. kan du sinka en låda.
Text och bild: Jonatan Malm, slöjdare och hemslöjdskonsulent i Västra Götaland. 2020

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå