Hem / Projekt / Slöjda egna piprensare!

Slöjda egna piprensare!

pip8
All piprensarslöjd passar utmärkt att ta med sig vart som helst i sommar, till hängmattan, stranden eller vännerna. Det är lätt att det blir många när man väl sätter igång. Att ge bort en fin piprensarfigur i lin och silver är alltid uppskattat. Kanske är din Hemslöjdsbutik intresserad av att sälja överskottet av sommarens figurer?

pip1
Du behöver:
Metall- eller silvertråd
Näbbtång med avbitardel
Penna
Lin
Sax

pip2
Knipsa av, med tången, lite mer än dubbelt så lång metall- eller silvertråd som du vill att den färdiga piprensaren ska bli. Vik tråden på mitten runt något väggfast i lagom arbetshöjd.

Här har vi använt oss av ett elementrör att fästa tråden om och ställt en strykbräda under som ställbart bord med ett skyddande tyg på (rekommenderas).

pip3
Fördela linfibrerna jämnt mellan de båda metalltrådarna.

pip4
Fäst fast pennan i slutet av trådändarna genom att skapa en ögla. Vrid pennan försiktigt runt, hela tiden åt samma håll. Desto fler vridningar du gör desto tätare piprensare får du.

pip5
När du fått en tydlig spiralform behöver du klippa ned de längsta linfibrerna något. Detta för att de inte ska trassla in sig och fastna i spiralen på fler ställen.

Fortsätt sedan vrida tills du tycker att din piprensare är lagom tät. Var försiktig, allt för många vridningar gör att tråden till slut går av.

pip6

pip7
Klipp önskad fiberlängd på din piprensare medan den fortfarande sitter fast i väggen, håll fast i pennan med ena handen för bästa kontroll.

Knipsa därefter lös piprensaren med tången och kapa den till den längd du vill ha.
Passa på när det regnar att slöjda tillräckligt med piprensare så du har material till sommarens alla pysselstunder. Dessa piprensare går även utmärkt att färga, se bara till att använda en metalltråd som inte rostar.

 

Text och bild: Veronica Olofson & Erik Torstensson, www.kravallslojd.sewww.manofwool.com. Besök deras sidor för fler tips mm.

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå