Hem / Projekt / Skydda dig mot ondska: preparera tröskeln

Skydda dig mot ondska: preparera tröskeln


Det är där du hittar tröskeln som är på bilden ovan. Förr fick man lov att skydda sig olyckor och hemskheter på de sätt man kunde. Man ville skydda det som var viktigt, hemmet och ladugården till exempel. Sjukdom kunde slå hårt mot familjer och boskap och följderna kunde bli allvarliga. Idag är det lätt att lyfta ett ögonbryn åt sådana här skyddsmedel och gammalt skrock men vad gör vi själva? Hur hade det gått för Stefan Holm utan hans strumpor och hur skulle jag klara mig om jag inte fick ”ta i trä” med jämna mellanrum?

Föremålet ovan beskrivs så här:

”Skyddsmedel för ladugård, forntroföremål bestående av ett ur en tröskel till ladugård ursågat stycke med tvenne igenproppade borrhål, det ena innehållande en orm, det andra ok. föremål liknande järnskrot”.

Så för att skydda ditt hem behöver du:
En rejäl tröskel
Borr
En dö orm
Skrot
Träplugg

Gör så här: Hitta en dö orm. Borra hål i tröskeln och knö ner ormen. Plugga igen hålet. Gör ett till hål och knö ned skrot. Plugga igen.
Sen ska allt gå bra.

Text: Hillevi Gunnarsson, Västarvet, 2012
Bild: Digitalt Museum

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå