Hem / Projekt / Skär en skylt

Skär en skylt

Skuren träbit med texten "365 saker du kan slöjda"
Under HBTQ-festivalen i Göteborg var Slöjd i Väst där och hade en workshop till minne av Karin Boye. Bland annat skars dikter och citat i trä. Det är samma teknik som för karvsnitt men friare och inte lika känsligt ifall det inte blir helt jämnt.

Givetvis kan du skära in annat än dikter. Tänkvärda ord, kul citat eller varför inte en extra ombonad Ingen Reklam-skylt? Så här går det till:

Använd en slät yta att skära på. Föremål går alldeles utmärkt men det är lättare med platta ytor. Jag har använt en utsågad bit lind, som är väldigt mjukt och fint att skära i, som jag hyvlat slät på ena sidan. De flesta lövträd går bra, men hårda träslag som ek är ganska otacksamma. Lind, sälg och björk är trevligare. – Undvik också sandpapper eftersom de gärna släpper sitt smågrus i träet vilket gör kniven slö.


Måla ytan för bättre effekt. Gärna med olja, men akryl och allt som inte är lack fungerar bra att skära i. Även om vattenlösliga färger kanske inte är att föredra om du har mycket handsvett..

Skär sedan varje linje från två håll så att du skär ett v-format dike. Vinkla kniven ungefär 45 grader och skär kontrollerat men bestämt ett snitt. Rotera träbiten och skär ett motsvarande snitt från andra hållet så att skären möts i mitten och i botten av ”diket”.


För att lossa träflisan du skär bort kan du antingen styra snitten så att de går i varandra och träflisan lossnar. Då får du avsmalnande linjer. Eller så gör du ett kort, rakt snitt med knivspetsen i änden för att få ett markerat, rakt avslut på linjen. Vet du hur lång linje du vill ha kan du med fördel göra dessa markerade avslut först och sedan skära linjen mellan dessa.

Tips. Du kan förstås rita upp motivet i förväg. Men då det kan vara svårt att pricka rätt och svårt att sudda på målade träytor föredrar jag att skära på frihand. Det är dessutom roligare.

Text och bild: Tobias Havaas, Västarvet 2011

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå