Hem / Projekt / Skär av en glasflaska

Skär av en glasflaska

Det kom frågor angående tipset Gör en saltstänkt buteljlykta. Hur skär man botten av en flaska? Man kan doppa ett snöre i fotogen, linda runt flaskan, tända på och sedan doppa i kallvatten med det är ganska vanskligt. Ingemar Wiklund visar här ett säkrare sätt.

Att skära glas är i grund och botten relativt enkelt. Att skära en flaska är dock besvärligt. Jag experimenterade en hel del innan jag skapade denna enkla vinglasflaskskärare. Den gör att även elever i högstadiet kan skära glas.
Det du behöver är:

3 möbelhjul från IKEA (fast de säljs i satser om 4)
1 drygt 30 cm lång brädbit
1 Glasskärare (jag köpte en Silberschnitt)
1 båge av någon form (jag tog ett gammalt armstöd
1 järnten på drygt 40 cm längd och 10 mm tjock.
1 vinklad plåtbit 2-3mm tjock att fästa glasskäraren på
1 träkil och en plåtbit för träkilen
Några skruvar
Total kostnad ca 150:-

Borra ett hål i glasskäraren och placera den så att skärhjulet ligger i vinkel mot centrum av flaskan. Som du ser på bilden har jag försökt flera gånger innan det blev bra. Järntenen används dels som stopp för flaskans botten och dels för att knacka upp sprickorna (vilket jag visar sedan). Om du inte har någon stopp alls för flaskan kommer du att skära spiraler. Det är oundvikligt och även med ettstopp sker det titt som tätt. För enkelhetens skull sitter järntenen, som är ett stopp för flaskans botten, bara fäst med en träkil i överkant och är nedstucken i ett hål i träplattan.


Smörj in nederdelen av flaskan med lacknafta. Det underlättar om du vill få ett snyggt snitt i flaskan. Du skär inte med en glasskärare utan du repar glaset. Glasskäraren skapar en “V” formad repa som sedan går att bryta upp till en spricka. Glasets inneboende spänningar tenderar dock att bryta tillbaka kanterna på skäret och det blir “U” format efter en stund och omöjligt att skapa en spricka av. Lacknaftan förlänger tiden som repan är i “V” form betydligt.

Placera flaskan så att botten vilar mot järntenen / stoppet för flaskan, tryck flaskan neråt mot glasskäraren och vrid den långsamt. Du skall höra ett lätt knastrande ljud. Du kan inte skära där det finns en etikett. Du kan bara dra runt flaskan en enda gång. Ett tips är att titta var du börjar i förhållande till etiketterna på flaskan. Om ytan är täckt med lacknafta och flaskan är mörk är det svårt att se var man skuret så en visuell hållpunkt är bra.

Jag har krökt järntenen litet lätt i ena ändan (samma ten som jag använder som flaskstopp). När jag skurit runt flaskan är det bara att ta upp den, pilla in järntenen med den krökta ändan ner i flaskan och knacka lätt på baksidan om den repa som uppstått. Då spricker repan upp och man kan driva sprickan runt hela flaskan med lätta knackningar. När man gått hela varvet runt är det bara att trycka till bottnen litet lätt och den faller ur nästan av sig själv.

Ibland blir det “vågor” som sticker ut från kanten. Det beror på att man missat någon millimeter vid skärningen, eller helt enkelt på inneboende spänningar i glaset. Dessa vågor tas enklast bort med en hovtång som man “nafsar” bort de utstickande kanterna med litet försiktigt.

Utsidan och insidan måste slipas så att alla vassa kanter försvinner. Utsidan slipas enklast på en slipsten. Insidan är litet trixigare, men om man har en bit av en brynsten, eller ett runt bryne, går det lätt. Använd handskar om flaskan skulle spricka av belastningarna vid slipningen.

Ibland är det enklare att låta flaskorna stå fuktigt/ligga i vatten, för att ta bort etiketter med vattenlösligt lim. Tyvärr är den vanligaste sorten baserat på gummilim. Enklast är då att ta en brytbladskniv med ett alldeles nytt blad och skära bort etiketten. Limresterna tvättar man bort med lacknafta och därefter diskmedel. Om det är minsta jack i knivbladet repar man glasytan så det är viktigt att bladet är nytt.

Så var flaskan klar för vidare användning som ljuslykta eller dylikt. Det är bara din och barnens fantasi som  sätter gränserna.

Text och bild: Ingemar Wiklund. 2011
Beskrivningen är hämtad från lektion.se där kan du också hitta beskrivning på hur man blästrar glas och annat smått och gott.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå