Hem / Projekt / Samla dina nålar på en nåldyna

Samla dina nålar på en nåldyna

Om du vill göra en egen nåldyna så får du en beskrivning här:

beskrivning_1

Material
Bitar av vadmal, kläde eller annat tyg som inte rispar sig så mycket – gärna i olika färger.
Ullgarn
Lingarn
Sytråd
Garn- och tygrester eller ull till fyllning
Bivax

beskrivning_2

Redskap
Sax, synål, spetsig tapisserinål till lin- och ullgarn, knappnålar, linjal. Fingerborg behövs när man syr genom många tyglager.

Samla nålarna på en nåldyna

 

beskrivning_3

Gör så här
Skarvsöm: Sy ihop två eller flera tygbitar av olika färger, räta mot räta till en fyrkant, ca 14×14 cm. Vaxa tråden till dessa sömmar, så blir det inte knutar på tråden. Sy efterstygn med lingarn eller dubbel sytråd.

beskrivning_4
Applikation: Nåla fast små tygbitar på rätsidan, nästan på mitten av fyrkanten. Sy dit dem med lin- och ullgarn. Till exempel med förstygn eller kaststygn. Använd tapisserinål men udd. Tips för att göra korta små stygn i tjockt tyg: Stick nålen från rätsidan och ut på avigsidan. Drag igenom garnet. Stick sedan upp nålen till rätsidan igen, där det nya stygnet ska börja. Dra igenom garnet.

Broderi: Brodera med olika stygn och färger med lin- och ullgarn, på och runt applikationen. Komponera efter egen inspiration.

beskrivning_5

När applikation och broderi är klara, vänd fyrkanten med avigsidan upp. Vik alla hörn så att de möts på avigsidans mitt, ungefär som ett kuvert. Nåla ihop sömmarna, aviga mot aviga. Sy ihop tre av sömmarna med vaxad tråd. Sy efterstygn. Lämna en söm öppen för att kunna stoppa in fyllningen i nåldynan. Fyll nåldynan med små bitar av garn och tygrester eller med ull. Sy ihop den sista sömmen.

beskrivning_6
Gör tofsar av garn och sy fast dem i hörnen. Eller gör bara en tofs i ett hörn.

Baksidan

Extra
Med samma ide och med större tygbitar kan du göra en kudde, sittdyna eller väska i önskad storlek. Till en väska behöver du en extra bit, en trekant, eftersom ett av hörnen ska bli lock. Dekorera gärna locket. Hitta på ett sätt att stänga väskan. Kanske blir det en axelväska. Lycka till med din egen design.

Den här beskrivningen har kommit till genom Slarvan – ett projekt om textilt återbruk som pågick under 2007-2008. Projektet var ett samarbetsprojekt mellan de textila länshemslöjdskonsulenterna i Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.
Idé och form nåldyna: Christina Lindmark
Enslarva är ett annat ord för trasa eller en utnött tyglapp.

Publicerad: 2010

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå