Hem / Projekt / Luffarslöjda ett superenkelt blomstöd!

Luffarslöjda ett superenkelt blomstöd!

färdig

Du behöver:
Penna och papper till skiss
En bit lite tjockare ståltråd som håller formen bra
Najtråd
Tunn järntråd att surra ihop allt med
Avbitartång + rundtång och ev. plattång.

Börja med att göra en enkel skiss, det kan vara bra för att få ett hum om vilka delar du behöver. Det behöver ju inte bli exakt som på skissen! Jag upptäckte t ex att min såg ut lite som en fästing så jag ändrade utseendet på toppdekorationen…

skiss

Klipp sedan till de delar du behöver. Ta till lite extra, det är bättre att klippa bort än att upptäcka att det inte räcker.

delarna

Sätt gärna en gummisnodd i botten på den styvare tråden så den håller formen under tiden du jobbar med den.

Sedan ska allt surras ihop med en tunn tråd. Såhär många trådar är lite svårt att surra på en gång, de vill gärna sno och vrida sig. Jag surrade i tre steg, men lite klurigt var det ändå.

vira tunn tråd

Sedan är det bara att bocka till bitarna så de ligger som du vill ha dem, och göra en enkel liten krok för att de ska sitta fast i den yttre bågen. För att göra den här minispaljén extra stadig passade jag på att ”fläta” mina fyra järntrådsbitar så de låg varannan över och varannan under. Då kan inte hela spaljén vrida sig åt något håll utan den håller sig platt.
Däremot förankrade jag inte vid de ställen där trådarna korsar varandra. Det gör att spaljen faktiskt blir lite ställbar och kan anpassas till olika krukor!

krok

Färdigt!

färdig

 

Text och bild: Karin Edlund, Sörmlands museum.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå