Hem / Projekt / Istället för stativ – sy en ärtpåse!

Istället för stativ - sy en ärtpåse!

Även om jag tjatar om stativ oftare än en nyfrälst tjatar om Jesus måste jag erkänna att det finns tillfällen då stativet får stanna hemma.

Då gäller det att hitta andra sätt att hålla kameran stadigt för att komma hem med vettigt skarpa bilder även om du vill blända ner eller eftersträvar lite längre exponeringstider. Naturen är full av stativ som stubbar, stockar och stenar. De står oftast bergfast stilla, men ytan kanske inte är riktigt den du vill ha och inte vinkeln heller. Kontakten mellan kameran och naturstativet kan bli allt annat än stabil. Dessutom riskerar du att repa din dyra fotoutrustning — eller ännu värre. Det är med andra ord en god idé att ha något att lägga emellan. en ärtpåse, eller på utrikiska ”bean bag” gör jobbet.

Min sydde jag av en bit ben från ett par utslitna brallor. Torra ärter hittade jag i skafferiet. Billigt och bra!

Text och bild: Urban Anjar

Publicerat 2012.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå