Hem / Projekt / Gör något nytt av virkade dukar

Gör något nytt av virkade dukar

 


Jag har använt mig av trälim och naturliga pigmentfärger som man blandar själv.

Båda används främst till träslöjd på olika sätt. Men att göra ett tyg styvt med trälim har jag stött på tidigare, och inspirerats av. Sen ville jag prova att använda mer miljövänliga färger, i form av pigmentfärger, än de kanske mer vanliga plast- och akrylfärgerna.

Läs mer om pigmentfärger och miljö på www.slojdhaller.se

Du behöver:

–  Virkade dukar
–  Trälim
  Pigmentfärger eller konstnärsoljefärg på tub.

Jag blandade krappröd oljefärg och zinkvitt pigment till den rosa färgen och till den svarta använde jag pigmentet kimrök, vilket är en form av kol. Pigmentfärg och konstnärsoljefärg hittar du i välsorterade färgaffärer, på konstnärsshop eller liknande.

Limmet gör garnet hårt, vilken gör att du även kan forma dukarna till skålar eller annat. De virkade smycken jag målade om har inte färgat av sig, men en tvätt skulle jag inte rekomendera.

Gör så här:

Blanda lim och pigment – måla dukarna på både fram och baksida. Håll till på ett underlag som inte dukarna fastnar på när de torkar, jag använde insidan på ett uppklippt mjölkpaket.
Den svara fläcken på högra bilden är en svarmålad liten duk…

 

Den rosa färgen på dukarna har målats med samma färgblandning, men utgångsfärgen på garnet har varit olika. Den stora rosa var vit från början, de små var turkosa, som de  till vänster i bild. Garnfärgen påverkar ditt resultat.

När du är klar kan du pryda och pynta dig och din omgivning med virkat så mycket du bara orkar

Text och bild: Anneli Rundström Karlsson, hemslöjdskonsulent i Västerbotten. 2011

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå