Hem / Projekt / Gör ett vattenfilter!

Gör ett vattenfilter!

 

treefilter

En forskningsrapport från 2014 har inte bara kommit fram till att det går att filtrera vatten genom en träbit, det är dessutom ett väldigt effektivt reningsfilter. Ungefär tre kubikcentimeter splintved kan filtrera flera liter vatten om dagen, tillräckligt för en människas vätskebehov. Splintved är för övrigt den yttre veden där de ”levande” cellerna finns, till skillnad mot kärnveden, trädets mitt, som i regel är död, tät och inte leder vatten. (Av samma anledning är kärnved bra till snickerier som ska tåla väta)

Slangen på bilden är en illustration, den bör gå till en vattenbehållare av något slag. Påse, tratt, dunk eller liknande som samtidigt skapar ett tryck som hjälper till att pressa vattnet genom träbiten.

För oss i västvärlden är det ett billigt och smart ”överlevnadsknep” för vildmarksliv när vi vill rena smutsigt vatten. Men för de delar av världen där färskvatten är en bristvara skulle det rädda miljoner liv. Inte bara filtrerar trä ut smutspartiklar utan fångar även upp E. Kolibakterier, som forskarna provat med. Detta testades på tall (white pine), tesen är att lövträd har finare porer och kan filtrera ännu mindre partiklar som virus. Att detta är näst intill gratis, fri från kemikalier och lätt att tillverka jämfört med moderna reningsmetoder gör det väldigt lämpligt för fattiga områden med förorenat vatten.

Text: Tobias Havaas, Västarvet
Bild och källa: National University of Singapore. © 2014 Boutilier et al. (Det är på Creative Common-licens vilket betyder att materialet är fritt att använda för alla, förutsatt att ni anger upphovsmakeren). Läs mer om hur det funkar och om forskningen här.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå