Hem / Projekt / Gör ett rullfodral till dina picknickbestick

Gör ett rullfodral till dina picknickbestick

Rullfodral_900pix

…eller om det inte känns aktuellt, så kanske det finns annat som kan behöva den här sortens förvaring… Pennor? Virknålar? Skruvmejslar? Täljknivar?

beskrivning_1

Material
Kökshandduk
Bomullsgarn
Sytråd
Snöre eller snodd
Bandstumpar och garnrester

 

beskrivning_2

Redskap
Sax, knappnålar, synål och symaskin

 

beskrivning_3
Gör så här
Vik handduken som ett dragspel i tre lika stora delar på bredden.
Lägg sidan du vill ha innuti fodralet uppåt och vik den översta delen på hälften.

 

beskrivning_4

Fixera vikningarna genom att sy en söm genom alla lager längs vardera kortsida. Dela upp fickan som bildats i lagom stora fack. Sy först sömmarna på maskin och brodera sedan över sömmarna med färgat garn och valfria stygn.

 

beskrivning_5     Gör ett rullfodral av kökshandduken!

Rulla ihop fodralet och fäst ett snöre eller snodd mitt på den yttersta kortsidan. Om du vill kan du slå i en öljett och trä snodden genom den. Dekorera fodralet med broderi, spetsar och band.

Varianter
Om du inte vill att fackens stygn ska synas på utsidan av rullen, så kan du sy
sömmarna får facken bara genom de två inre lagren av handduken. Vik sedan ner det yttersta, och sy sömmarna längs kortsidorna samt gärna en längs nederkanten. Rullfodral kan du göra av vilken tygbit som helst. Stramaljbroderier, bonadet eller små dukar till exempel. Låt materialet bestämma storleken, eller välj material efter vad du vill förvara i ditt fodral. Pennor, virknålar, stickor, skruvmejslar, täljknivar eller kanske picknick-bestick?

 


Den här beskrivningen har kommit till genom Slarvan – ett projekt om textilt återbruk som pågick under 2007-2008. Projektet var ett samarbetsprojekt mellan de textila länshemslöjdskonsulenterna i Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.
Idé och form rullfodral: Katarina Widegren
En slarva är ett annat ord för trasa eller en utnött tyglapp.

 Publicerad 2010

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå