Hem / Projekt / Gör ett nålbrev

Gör ett nålbrev

Förr i tiden var synålar värdefulla tillhörigheter. De var viktiga för att kunna utföra diverse sömnadsarbeten, men i motsats till mycket annat gick de inte att producera själv i hemmen, utan måste köpas. Det var alltså viktigt att hålla reda på sina nålar och för det ändamålet kunde man ha t ex sydda nålbrev eller täljda nålhus.

Idag är synålar billiga och kan köpas lite varstans, men de förtjänar fortfarande en fin förvaring. Så hör gör du nålbrev av återvunna tetra-kartonger

Du behöver:
en valfri tetraförpackning
en bit tyg (cirka 10×10 cm stor)
sax
symaskin eller nål och tråd
en knapp
självhäftande kardborreband

Klipp ut en bit kartong, cirka 10×15 cm stor. Vik de yttre tredjedelarna in mot mitten (utnyttja gärna förpackningens hörn där det redan finns ett veck). Den ände som ska bli ”lock” klipper du i valfri form.

Klipp en bit tyg, ½-1 cm mindre än den fyrkantiga delen av kartongen. Om du väljer ett tunt tyg kan det vara bra att sicksacka kanterna, så att de inte repar upp sig. Jag har använt ylletyg som inte fransar sig så lätt. Filt funkar säkert också bra.

Sy en söm, på maskin eller för hand, tvärs över tygbiten i vecket mitt på kartongbiten.

Välj ut en fin knapp. En som är hyfsat platt är mest praktisk.

Sy fast knappen på fliken som ska bli lock. Knappen kommer inte att fylla någon praktisk funktion, utan bara dekorativ, så det räcker med ett par stygn. Knyt ihop tråden på baksidan och klipp av ändarna.

Klipp två små bitar kardborreband. Klistra fast den ena biten på fliken. Fäst ihop de båda bitarna och stäng fodralet, så hamnar den andra kardborren automatiskt på rätt plats.

Klart! Låt nålarna flytta in.

Färdiga nålbrev. Varför inte göra ett med nål, trådbitar och några säkerhetsnålar att ha med sig i väskan?

Text och bild: Ida Bergh, Falun

Få mer inspiration av Ida: Följ hennes blogg tyg och otyg Där bloggar hon om Tråd och dåd. Stickat, vrickat och virkat. Sytt, nytt och onytt. Slöjd, hantverk och pyssel. Tyck och tänk. Och en del loppisfynd

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå