Hem / Projekt / Gör ett metspö

Gör ett metspö

Du behöver:
träslana
kork
fiskkrok
fisklina
fjäder
blytyngd

Välj ut en rak slana av tex hassel, rönn eller björk. Den ska inte vara allför tunn, den måste ju tåla fångst! Tälj bort alla grenar.

Gör ett hack längst upp i tunna ändan. Knyt fast fiskelinan.

Med en syl eller spik gör du ett hål rakt igenom korken. Träd igenom fiskelinan. Klipp av linan i lagom längd. Den bör vara minst lika lång som spöet.

Knyt fast kroken. Kläm fast blytyngden ungefär en decimeter ovanför kroken. Använd en tång, eftersom bly inte är så nyttigt att få på händerna.

Det går även bra att använda den metallförslutning som brukar sitta runt korken på flaskor av champagnetyp. Klipp en tunn remsa och vira fast runt tråden. Platta till med en tång, så att den verkligen sitter!

Lås fast korken genom att sticka ner fjädern i hålet.


Tips: Meta är mysigt. Är du vegeterian, så skippa momentet med kroken så får du en naturupplevelse utan att behöva vara orolig för att det ska nappa.

Text och foto: Sofia Andersson, hemslöjdskonsulent i Skåne.
Illustration av Kalle Forss, hemslöjdskonsulent i Skåne, 2010

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå