Hem / Projekt / Gör ett litet yllebroderi

Gör ett litet yllebroderi

Skånska kvinnor prydde hemmets dynor med fritt och färgstarkt yllebroderi under 1700- och 1800-talen. Det skapades många, många dynor med olika uttryck och individuell prägel. Tekniken erbjuder en stor frihet i stygbehandling och mönsterkomposition. Hjortar,lejon, fåglar, blommor och blad, människor och allehanda figurer har strötts ut över ylletyget eller placerats med största symmetri. Här har vi valt att placera två uppresta lejon med krona emellan. Motivet finns på många ställen i folkkonsten, broderier, vävnader, målningar och träsniderier. Detta är inspirerat av en åkdyna från Skytts härad.

Material:
Ylletyg av vadmalstyp, tex klippans ylletyg.
Transparent ritfilm
Vit textiltrycks färg
Liten pensel med fast borst
Bragegarn i färgerna: gul, röd, vit, turkos, ljusblå, mörkblå och grön
Spetsig tapetserinål nr 20
Sybåge

Att överföra mönster
Skriv ut mönstret. Man brukar överföra broderimönster till tyg genom att rita av mönstret på transparent ritfilm och sticka hål med en tunn nål i alla linjer. Det ska bli en prickad linje med ca 2 mm mellan hålen. Lägg mönstret på tyget, nåla och måla så att färgen går genom hålen ner på tyget. Låt torka.

Brodera
Yllebroderi är väldigt fritt. Du bestämmer själv vilka stygn du vill använda. Se teckningen nedan. Måla fram färgerna med nål och tråd. Sätt gärna ditt tyg i en sybåge så är det lättare att hålla och sy jämt.


Om det behövs, spänn upp det färdiga broderiet och lägg en fuktig handduk över så att broderiet blir slätt.

Använd ditt broderi till en liten dyna, eller montera det på ett annat föremål. Tex kan du göra en vacker väska, kanske en liten ryggsäck som den på bilden…

Beskrivningen är hämtad ur boken “Mönster och inspiration” som är producerad av Hemslöjden Skåne AB (Hemslöjdsbutiken i Landskrona) Foto: Lisa Kallos

Boken är idag slutsåld, men låna den gärna på biblioteket. På hemslöjdsbutiken i Landskrona finns massor med färdiga yllebroderisatser (mönster, ylletyg och garn) i varierande svårighetsgrader, att köpa för den som vill.

Publicerad 2010

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå