Hem / Projekt / gör ett kort med siluettklipp

gör ett kort med siluettklipp

Pappersklipp ur Helsingborgs museer/Kulturmagasinets samling: Foto Therese Kruse

Du behöver:
Papper av tunn kvalité, typ kopieringspapper, färgad eller vit
Lite tjockare papper, för att vika själva kortet
Glanspapper eller godispapper av stanioltyp
Sax
Papperslim

Gör så här:
Vik ett papper till ett kort, i den storlek du vill ha. Vik tex ett A4 på mitten eller klipp det på mitten och vik det därefter så att det bildar 1/4 A4 i format.

Välj ut det papper du ska klippa i. Det bör inte var för tjockt för du ska kunna klippa i det även när det är vikt dubbelt och fyrdubbelt.

Börja med något enkelt. Klipp ett hjärta mitt i. Klistra fast ett färglatt godispapper på baksidan, så att det täcker hålet.
Ta ett nytt papper och klipp en ram/hål i det, och lägg över hjärtat… klistra alla dina lager på framsidan av kortet. Det finns fina tunna ”limpennor” att köpa på tex Panduro Hobby. Annars kan det vara en bra idé att pensla på lim med en tunn pensel. Så att du kommer åt att stryka lim på alla flikar.

Experimentera vidare med olika mönster och vikningar. Det är så enkelt och roligt att se hur mönstret växer fram. Vik kanterna och klipp olika ram-mönster.

Håll siluettklippet framför ditt färgade papper för att se hur resultatet blir.

Du kan vara färdig nu, men ännu dekorativare blir det om du klistrar olikfärgade papper i de olika utklippta hålen. Använd gärna vackra blanka godispapper.

När du är nöjd klistrar du ditt siluttklipp på framsidan av kortet.

Detta är även ett bra pysseltips att göra med barn!

Vill du skriva ut den här beskrivningen som PDF? (279 kb) Klicka på länken nedan:

siluettklipp kort

Text och bild: Sofia Andersson, hemslöjdskonsulent i Skåne. 2011

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå