Hem / Projekt / Gör ett kombogarn

Gör ett kombogarn

kombogarn
Garn går att göra om, förändra och anpassa om man inte är nöjd med det man har. Här tvinnade jag ihop ett strumpgarn (75% ull, 25% polyamid) med ett tunt 2-trådigt grått garn i ren, obehandlad ull.

Strumpgarnet var väldigt tunt och ingen i vårt hushåll använder så ”fina” strumpor, här är det rejäla sockor som gäller. Dessutom känns en del av garnerna som är superwash-behandlade så plastiga på fötterna. Men såna strumpgarner har ju en betydligt bättre hållbarhet än ren ull.
Kombo-garnet fick alltså slitstyrka och lite färg från det tunna strumpgarnet, samt ullkänsla och värme från det rena ullgarnet. Eftersom det tvinnas ihop av redan spunna och tvinnade garn så blir slutresultatet ett lätt över-tvinnat garn, det kan man komma tillrätta med genom att blöta och spänna upp garnet så det fixeras.

Sockor i kombogarn
Färdiga sockor.
Det grövre kombogarnet användes till foten och sockskaften stickades av ett tunnare restgarn.

Text och bild: AnnJessica Eriksson på Forsnäs Hemmans Hantverk, 2013.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå