Hem / Projekt / Gör ett kapsylunderlägg

Gör ett kapsylunderlägg

    Slöjdtipset

Du behöver:
Kapsyler
Hammare
Syl
Avbitartång eller spetstång
Ev rundtång, behövs inte om du har en spetstång)
Träbit
Ståltråd, 1 mm är lagom, då kan även barn jobba med den

Slöjdtipset_1

Gör så här:
Välj ut kapsyler och lägg ut det mönster du vill göra. Mönstret består av så många rader som du själv väljer. Det kan vara 3×4 eller 5×7 rader osv, med valfritt antal kapsyler på varje rad.

Slöjdtipset_2Använd sylen och hammaren för att göra hål i alla kapsyler. Det är mycket viktigt att alla hålen blir på sidan och inte ovanpå kapsylen.När du gör hål i kapsylerna rekommenderar jag att du gör klart en rad i taget. På så sätt blir det enklare att hålla reda på ditt mönster. 

Du ska göra fyra hål i varje kapsyl. Det är extremt viktigt att dessa hål sitter ”rakt”, dvs genom varje kapsyl ska det gå två raka linjer som korsar varandra som ett plustecken. Om hålen inte hamnar på rätt ställe kan kapsylunderlägget bli skevt.

Mät hur lång en rad är på längden. Lägg till 2-3 cm på varje sida. Klipp av en bit ståltråd per rad. 

Mät därefter hur brett ditt kapsylunderlägg är. Lägg till 2-3 cm på varje sida. Klipp av en bit ståltråd per rad.  

Slöjdtipset_3

Trä varje ståltrådsbit genom en rad i taget – antingen gör du alla raderna på längden först eller alla raderna på bredden. Börja i ena sidan och jobba dig över till den andra. När du trätt en ståltråd igenom en rad böjer du varje ända – för att låsa ståltråden. Fixera raden genom att trycka hela handen på raden. Därefter böjer du med spetstången eller rundtången. 

Birgitta-Möller-Slöjdtipset_4

Nu trär du en ståltråd igenom varje rad på andra ledden, börja i ena ändan och jobba dig över till den andra ändan.

När du är klar med alla raderna på bredden och längden och har låst ändarna kan du dra till och spänna alla rader en extra gång.  

Klar!

Text och bild: Birgitta Möller, slöjdare verksam i Bjärred där hon bl.a. driver Slöjdklubben Hägern med fokus på återbruk. Retroförkläden, stickning och grannlåtsbroderi är annat som Birgitta brinner för. Mer om Birgitta på: www.birgittamöller.se

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå