Hem / Projekt / Gör ett halsband av spillbitar

Gör ett halsband av spillbitar

 

Jag drabbas av stor ångest när jag arbetar med vadmal och ser hur mycket spill det blir när jag klipper ut mina former. Därför samlar jag med stor noggrannhet allt detta småklipp i olika burkar, askar och påsar. Nu har jag ganska ansenliga mängder av mycket små bitar av färggrann vadmal.

En dag när jag försökte bringa lite ordning bland mina slöjdgrejor, slog det mig att jag skulle kunna trä några av dessa småbitar på ett snöre. Det blev faktiskt ett ganska ballt resultat, med tanke på hur enkelt det var att trä ”skräp” på tråd.

Gör så här:
Klipp till små trekantiga bitar av småspill av vadmal eller annan filt. Bitarna behöver inte alls vara likadana. Resultatet blir bättre om du bara klipper på och låter storleken på ”skräpet” bestämma storlek och form på trekanten. Trå upp bitarna på en stark tråd. Det finns t. ex tråd som kallas smycketråd, som är stark och bra. Bestäm hur långt du vill att ditt halsband (eller armband) skall vara och avsluta med några pärlor och ett smyckelås.


Text och beskrivning:
Kerstin Nelje Konradsson, medlem i Norrbottens läns hemslöjdsförening
Foto: Pia Jägstrand, länshemslöjdskonsulent i Norrbotten

 2011

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå