Hem / Projekt / Gör ett armband

Gör ett armband

Det är lätt hänt och framför allt roligt att samla på sej ”bra-att-ha-material” som man ska göra någonting av ”sen”. I alla fall är det så för mej….garn i alla möjliga färger, pärlor, kitchiga knappar, oemotståndliga tygbitar, vackra band osv.  Här om dagen greps jag av inspiration och sydde ett armband av sånt material som jag just beskrev. Idén till att göra armbandet kom från de handvävda banden från Guatemala, som jag tycker väldigt mycket om och som legat och värmt hyllorna i flera år.

Det här är en beskrivning av hur jag gjorde mitt armband. Jag hoppas det ska sätta igång fantasin och inspirera fler att göra egna kreationer av fyndmaterial från loppis eller annat som kanske finns hemma i gömmorna.


Material som jag använt och som syns på bilden är:
– två sorters vävda band
– pärlgarn att sy med(samma sorts garn använde jag även till knapphålsöglorna och den virkade kanten)
– småmönstrat bomullstyg till att kanta kortsidorna
– ”guldigt” band som sytts fast på ena kortsidan
– två knappar


Klipp till två lika långa bitar av vävt band, som räcker runt handleden.


Sy kaststygn på kortsidorna så att inte banden rimsar upp sej.


Lägg banden kant vid kant och sy ihop dem. Jag använde korsstygn.


Dags att kanta kortsidorna av armbandet med det bomullstyget. Klipp till två remsor tyg, 2,5 cm brett och ca 2 cm längre än bredden på själva armbandet. Lägg ena tygbiten mot avigsidan på armbandet…med tygbitens avigsida upp. Sy fast med tråckelstygn.


Vänd upp framsidan på armbandet. Vik in det som sticker ut av tygbiten. Sy fast mot framsidan. Även här sydde jag med korsstygn.


Innan jag upprepade proceduren på andra kortsidan av armbandet, så tråcklade jag fast det ”guldiga” dekorationsbandet inunder.


Dags att göra stängningsanordningen på armbandet. Sy knapphålsöglor på ena kortsidan. Gör öglorna aningen vidare(ungefär 2mm) än bredden på knapparna du valt till armbandet. Här är en länk till ett äldre tips här på 365 som visar hur man kan göra knapphålsöglor
Måtta sedan runt handleden och sy fast knapparna så att armbandet känns lagomt.

Fortsätt sen att piffa till kreationen ytterligare om du vill. Själv kunde jag inte låta bli att fortsätta dekorera. Sydde som synes på några pärlor och virkade en uddkant längs ena långsidan. Troligtvis kommer jag att sy på ännu något mer 🙂

Tidgare har jag gjort en annan snarlik beskrivning här på 365 om att göra armband av manschetter som du hittar här:

Foto och beskrivning av Pia Jägstrand, länshemslöjdskonsulent i Norrbotten 2014

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå