Hem / Projekt / Gör en takkrona

Gör en takkrona

Inför högtider och andra festligheter kan det passa att göra en fin takkrona. Eller som man sa förr: en oro. Fäst blommor och girlanger i den. Eller varför inte urblåsta ägg, tygbitar eller dina egna personliga påhitt! Den stora kronan på bilden (två meter lång) är gjord av hemslöjdsföreningarna i Helsingborg och Bosjökloster och gjordes inför slöjdutställningen Krona och krans- smycka till fest och bröllop som visades på Dunkers Kulturhus i Helsingborg 2011.

Förr hängdes oron över bordet eller över barnens sängar. Man gjorde också särskilda takkronor till bröllop. Oron skulle helst hängas upp i ett kvinnohår så att den lätt rörde sig vid minsta vindpust. På så sätt trodde man att den skulle fånga in de onda andarna. Oron kunde vara tillverkad av halm eller vass och dekorerades med tygbitar, äggskal, papper eller något annat fint som man hade till hands.

Du behöver:
råg-, vete- eller havrehalm.
ståltråd
lintråd
sax
vass nål
dekorationsmaterial till hängen
ev papper att dekorera ringen med

Gör ståltrådsringar i olika storlekar. Ju större ringar desto kraftigare ståltråd. 
Har du en tunn tråd kan du vira många varv för att få stadga. Bild a.

Ett bra mått är ca 8 cm mellan ringarna när man lägger dem i varandra.
 Du kan också använda vidjor till stommen istället för ståltråd. Fäst ihop ringarna med ståltråd, som ett hjul med ekrar. Bild b.

Knyt i tre trådar och häng upp stommen så är det lätt att dekorera. Knyt fast hängen i stommen. Genom att variera längden på hängena kan man ge kronan olika utseende. Bild c.

(Hängena på översta bilden är mestadels gjorda av halmbitar uppträdda på tråd. Mellan varje liten halmbit trädes en bit tyg eller godispapper. )


Avsluta ev med att göra en vacker kant runt ytterkanten av stommen, så att den inte syns. Ta t ex en remsa tapet eller annat stadigt papper och klipp till vackert. Fäst kanten på stommen med klister. Bild d.

Förslag på hängen:
Halmbitar uppträdda på tråd
Veckade pappersremsor
Tygremsor & tygbitar
Girlanger av blommor
Rönnbärsgirlanger
Rosetter
Urblåsta ägg
Färgad ull

Beskrivning: Hemslöjdskonsulent Lotta Sone Åséll, för hemslöjdens förlag.
Illustrationer: Linda Svensson. 2011

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå