Hem / Projekt / Gör en sladdskål!

Gör en sladdskål!

sladdskålar
Skålar gjorda av diverse olika sladdar, den stora orange är gjord av min svärfars gamla favoritsladd till trimmern. De andra är gjorda av antennsladdar och annat som blivit över.

sladdskal-01
Här kommer en beskrivning på hur man gör en skål. Skålen är gjord med en kort, 3 m antennsladd som blev för kort när vi möblerade om. Förutom sladden behöver du tänger och ståltråd.

sladdskal-02
Nyp av 6 st ca 50 cm långa bitar.

sladdskal-03
Vira ihop dem på mitten, ca 1 cm hopvridning. Dela sedan upp de 6 ändarna 2 och 2 och tvinna ihop ca 1 cm och vrid ut åt sidorna enligt bilden.

sladdskal-04
Gör likadant på andra sidan.

sladdskal-05
Börja sedan att fästa sladden, mellan de 2 trådändarna och vrid om ståltråden 1 varv så att det fäster ihop. Lämna ca 4 cm eller mer om du vill av sladden i början.

sladdskal-06
Fortsätt varvet runt, det kan kännas lite tjurigt i början, men det blir lättare på andra varvet.

sladdskal-07
Fortsätt att fästa sladden med ståltråden, jag har gjort bara en vridning mellan varven.

sladdskal-08
På varv 3 så sätter du dit ytterligare 4 ståltrådar ca 40 cm långa, mellan 3 andra. Detta för att skålen ska bli stabilare på slutet.

sladdskal10
Fortsätt att fästa upp sladden varv efter varv, fäst med en vridning av ståltråden.
Du kan välja att göra skålen mer eller mindre vid beroende på hur mycket du håller ut sladden vid varje varv. Men det är lättare än man kan tro, eftersom sladdar är ganska stela.
Det är bara att fortsätta tills sladden tar slut helt enkelt, skålen blir så stor som sladden räcker till.

sladdskal11
På sista varvet så är det lättast att klippa den ena ståltråden kort först, och dra till den med tången. Låt skarven komma i vridningen.
Jag har sedan snott runt den andra ståltrådsänden 3 varv runt sista varvet, nypt av och sett till att den också hamnar i vridningen.

sladdskal16
Sätt ihop sladdändarna om du vill.

Text och bild: Lisbeth Malm, Sundsvall

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå